Jeden z moich ulubionych pomysłów na obiadokolację inną niż tradycyjny obiad – tarta z boczkiem, cebulą i pieczarkami. Aromatyczna i smaczna.

Tarta z boczkiem, cebulą i pieczarkami
Tarta z boczkiem,cebulą i pieczarkami


Składniki (na formę 26cm):


Na ciasto:
• 1 żółtko
• 300 g mąki pszennej
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 200 g masła dobrze schłodzonego
• łyżeczka cukru
• szczypta soli i oregano oraz kurkumy

Tarta z boczkiem i cebulą
Tarta z boczkiem, cebulą i pieczarkami

Na farsz:

• 250 g boczku pokrojonego w kostkę
• 3 pieczarki pokrojone w plastry
• 500 g cebuli pokrojonej w pióra
• 2 jajka
• 3 łyżki śmietany 12 procent
• 100 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
• łyżeczka ziół prowansalskich i pół łyżeczki oregano
• sól i pieprz do smaku

Tarta z boczkiem i cebulą
Tarta z boczkiem, cebulą i pieczarkami

Przygotowanie:
Ze składników na ciasto formujemy masę, porcją około 2/3 z masy wylepiamy formę i dziurkujemy widelcem (wstawiamy do lodówki na 20 minut). W tym czasie przygotowujemy farsz. Na dużej patelni wytapiamy z boczku tłuszcz, gdy jest go zbyt dużo odlewamy z patelni, a na pozostałej ilości podsmażamy razem z boczkiem cebulę oraz pieczarki przez około 10 minut aż do zmięknięcia. Zdejmujemy z kuchenki. Posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano, odrobiną soli (boczek zazwyczaj jest dość słony) i pieprzem. W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę oraz ser i wlewamy na patelnię, dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy na schłodzony w lodówce spód, wykorzystujemy pozostałą 1/3 część ciasta – odrywamy po kawałku i rozrzucamy na wylaną masę. Zapiekamy w piekarniku przez około 35-40 minut (opcja dolne plus górne grzanie i termoobieg).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *