Sezon na truskawki trwa. Polecam przepis na szybką kolację z wykorzystaniem tych smacznych owoców – letnia sałatka z fetą, rzodkiewką i truskawkami.

Letnia sałatka z fetą, rzodkiewką i truskawkami
                  Letnia sałatka z fetą, rzodkiewką i truskawkami

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • główka małej wielkości sałaty, na przykład masłowej (może być rukola)
  • pęczek świeżej rzodkiewki
  • 1 czerwona papryka
  • pół kostki sera typu feta
  • 250 g świeżych truskawek
  • na dressing: 4 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju krokoszowego, 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • świeże listki mięty (garść)
  • garść podprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
  • pieprz do smaku
Letnia sałatka z fetą, rzodkiewką i truskawkami
                           Letnia sałatka z fetą, rzodkiewką i truskawkami

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dużej miski. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę, podobnie ser feta i wszystko wrzucamy do miski. Na koniec dodajemy truskawki pokrojone na pół, ziarna słoneczka podprażone na suchej patelni, posypujemy liśćmi mięty i polewamy dressingiem powstałym z wymieszania składników. Doprawiamy szczyptą pieprzu i gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *