Cudownie odkwaszająca, nie zawiera glutenu, więc dobra dla alergików. Pomaga usunąć toksyny i przywraca równowagę w organizmie. Polecana dla wszystkich, a szczególnie dla tych, którzy „zaszaleli” z niezdrowym jedzeniem i słodyczami – zupa jaglana oczyszczająca.

Zupa jaglana oczyszczająca
Zupa jaglana oczyszczająca

Składniki:

  • 3 litry przefiltrowanej wody
  • 80 g kaszy jaglanej
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 małe ziemniaki
  • przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, szczypta curry i chilli, pieprz i sól do smaku
  • 3 ziarna ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeży koperek do posypania
Zupa jaglana oczyszczająca
Zupa jaglana oczyszczająca

Przygotowanie:

Przefiltrowaną wodę doprowadzamy w garnku do wrzenia. Warzywa obieramy i myjemy. Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku kilka razy, aby nie była po ugotowaniu gorzka. Seler, marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możemy również pokroić w kostkę.

Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, dorzucamy do niej starte warzywa oraz ziemniaki i paprykę, które kroimy w kostkę. Chwilę podsmażamy i przerzucamy do garnka z wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dorzucamy przyprawy oraz kaszę jaglaną. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Wedle uznania doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *