Cudownie odkwaszająca, nie zawiera glutenu, więc dobra dla alergików. Pomaga usunąć toksyny i przywraca równowagę w organizmie. Polecana dla wszystkich, a szczególnie dla tych, którzy „zaszaleli” z niezdrowym jedzeniem i słodyczami – zupa jaglana oczyszczająca.

Składniki:
- 3 litry przefiltrowanej wody
- 80 g kaszy jaglanej
- pół selera
- 1 pietruszka
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 małe ziemniaki
- przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, szczypta curry i chilli, pieprz i sól do smaku
- 3 ziarna ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeży koperek do posypania

Przygotowanie:
Przefiltrowaną wodę doprowadzamy w garnku do wrzenia. Warzywa obieramy i myjemy. Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku kilka razy, aby nie była po ugotowaniu gorzka. Seler, marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możemy również pokroić w kostkę.
Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, dorzucamy do niej starte warzywa oraz ziemniaki i paprykę, które kroimy w kostkę. Chwilę podsmażamy i przerzucamy do garnka z wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dorzucamy przyprawy oraz kaszę jaglaną. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Wedle uznania doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku. Smacznego!