Bakłażan ma bardzo mało kalorii, czyli jego jedzenie sprzyja odchudzaniu, zwłaszcza, że zawiera sporo błonnika. Poza tym to dobre źródło potasu, wapnia, fosforu oraz żelaza. Dziś proponuję zatem bakłażan faszerowany makaronem i serem w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 2 niewielkie bakłażany
- około 50 g makaronu brązowego, kształt dowolny, ale najlepiej jakieś niewielkie formy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mozzrella
- 4 pieczarki
- szklanka przecieru pomidorowego, mogą być zmiksowane pomidory z puszki
- przyprawy: po łyżeczce suszonego oregano, bazylii oraz ziół prowansalskich
- garść świeżo startego żółtego sera
- oliwa z oliwek do podsmażenia
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i kroimy na pół, nożem nacinamy kratkę na miąższu, posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz solą i polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na około kwadrans. W tym czasie gotujemy makaron, a na patelni podsmażamy cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki obrane i pokrojone w plastry.
Po 15 minutach wyciągamy bakłażany z piekarnika i wydrążamy z nich miąższ łyżką. Skórki zostawiamy. Miąższ podsmażamy chwilę na patelni z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy przyprawami i zdejmujemy z palnika, mieszamy z makaronem oraz pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellą. Faszerujemy puste skórki bakłażana, z wierzchu posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Przepis jest inspirowany blogiem Kwestia Smaku. Smacznego!