Boeuf Strogonow – danie wbrew pozorom nie jest bardzo czasochłonne. Za to jest smaczne i pożywne. Idealne jako propozycja na obiad, ale również na wczesną kolację. Podawane z chrupiącym, świeżym pieczywem.

Boeuf Strogonow
Boeuf Strogonow

Składniki (porcja dla 4-5 osób):

  • 600 g ligawy wołowej
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego bądź warzywnego
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • pół szklanki groszku zielonego (mrożony bądź z puszki)
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżka keczupu (najlepiej własnej roboty)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na łyżce masła. Dolewamy olej i dorzucamy cebulę pokrojoną w pióra, czekamy aż się zeszkli. Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażamy chwilę na delikatnym ogniu. Następnie mięso kroimy w paski i podsmażamy z resztą składników.

Po około 5 minutach zalewamy bulionem. Doprawiamy paprykami, dolewamy przecier pomidorowy, łyżkę keczupu i dusimy do miękkości mięsa. Na koniec na około 15 minut dorzucamy kukurydzę i groszek i łyżkę śmietany.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy boeuf strogonow jest za mało gęsty (w zależności, ile bulionu wyparowało) można go zagęścić łyżką mąki, ale nie polecam, bo to niepotrzebne dodatkowe kalorie. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *