Przepis na bułeczki z mąki pełnoziarnistej z syropem klonowym i cynamonem pochodzi z przepisów Jamiego Olivera. Bardzo smaczne i zdrowe danie na poobiedni deser.

Bułeczki z mąki pełnoziarnistej z syropem klonowym i cynamonem
Bułeczki z mąki pełnoziarnistej z syropem klonowym i cynamonem

Składniki (około 9 bułeczek):

  • 7 g drożdży instant
  • 185 ml ciepłego mleka migdałowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka zmielonego bądź startego w moździerzu siemienia lnianego
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 160 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 30 g podprażonych orzechów pekan lub tak jak u mnie posiekane orzechy pistacjowe

Nadzienie:

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 60 g podprażonych pekanów lub pistacji
  • 4 wypestkowane daktyle (mogą być suszone)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego

Opcjonalnie można polać lukrem (2 łyżki mleka migdałowego podgrzane z 75 g cukru pudru), ja jednak już tego nie robiłam.

Bułeczki z mąki pełnoziarnistej z syropem klonowym i cynamonem
Bułeczki z mąki pełnoziarnistej z syropem klonowym i cynamonem

Przygotowanie:

Drożdże wsypujemy do miseczki, wlewamy mleko migdałowe i syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie w dużej misce mieszamy mielone siemię lniane z 3 łyżkami ciepłej, przegotowanej wody i odstawiamy na 2 minuty. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, olej kokosowy i sól – mieszając wlewamy drożdże z mlekiem  i syropem. Łączymy wszystko rękoma – ciasto będzie dość lepkie, ale taką właśnie strukturę ma mieć. Wykładamy ciasto na blat oprószony mąką i zagniatamy przez chwilę. Umieszczamy w wysmarowanej olejem kokosowym misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę aż ciasto podwoi objętość.

Bułeczki z mąki pełnoziarnistej z syropem klonowym i cynamonem
Bułeczki z mąki pełnoziarnistej z syropem klonowym i cynamonem

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. W malakserze miksujemy na gładko banany, pekany, daktyle, cynamon i syrop klonowy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na oprószonym blacie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40x20cm. Wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy równą warstwę. Zwijamy ciasto od krótszego boku, kroimy na 9 plastrów.

Bułeczki z mąki pełnoziarnistej z syropem klonowym i cynamonem
Bułeczki z mąki pełnoziarnistej z syropem klonowym i cynamonem

Plastry ciasta umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Po tym czasie umieszczamy bułeczki z mąki pełnoziarnistej w piekarniku i pieczemy przez 30 minut na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *