Skoro wiosna już oficjalnie, czas opróżniać do końca zapasy z zeszłego roku, bo wkrótce znów świeże owoce. Postanowiłam wykorzystać resztki zamrożonych jagód, do tej pory wykorzystywane głównie do koktajli, dziś do pysznych, drożdżowych bułek. Jagodzianki to deser na weekend w sam raz!

Bułki jagodzianki
Bułki jagodzianki

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 550 g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 żółtko do smarowania
  • 50 g drożdży
  • cukier puder z prawdziwą wanilią do posypania
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • około 800 g jagód
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka bułki tartej z lnem mielonym
Jagody
Jagody

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy i połowę łączymy z dwoma łyżkami mąki, jedną łyżką cukru, drożdżami i mieszamy, odstawiamy, aby rozczyn podwoił objętość na około 15 minut.

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe mleko i rozczyn, sól i mąkę stopniowo wyrabiając ciasto, aż zacznie całkowicie odchodzić od miski. Na koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Posypujemy lekko mąką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia pod ściereczką. W międzyczasie jagody wsypujemy do rondla, dodajemy cukier i chwilę prużymy. Odcedzamy sok i do owoców dodajemy bułkę tartą. Mieszamy i wystudzamy.

Drożdżówka
Drożdżówka

Gdy ciasto wyrośnie kolejno odrywamy małe fragmenty, wielkości pięści, na środku małą łyżeczką nakładamy nadzienie, zlepiamy i układamy zlepionym końcem na blachę.

Bułki smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika (górne i dolne grzanie plus termoobieg) na 10-12 minut. Wyciągamy aż będą złociste. Wystudzamy i jeszcze trochę sypiemy cukrem pudrem z prawdziwą wanilią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *