Poniedziałek, koniec wakacji, aż się prosi o coś słodkiego do kawy. Proponuję ekspresowe ciasteczka maślane. Są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu, nie ma mowy aby się nie udały.

Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane

Składniki (porcja ciasteczek maślanych dla 4 osób, bądź dwóch Ciasteczkowych Potworów):
• 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
• ¾ kostki masła dobrze schłodzonego
• nieco mniej niż ½ szklanki cukru trzcinowego
• 1 jajko
• 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki cynamonu mielonego
• łyżka śmietany 12 procent
• szczypta soli

Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, masło siekamy i dorzucamy do mąki, podobnie cukier i cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli i łyżkę śmietany oraz cynamon. Zagniatamy ze składników ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki.

Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane

Po tym czasie rozwałkowujemy partiami na grubość około 0,5 cm i wykrawamy foremkami o ulubionym kształcie ciasteczka. Pieczemy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie). Gdy się lekko zarumienią są gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *