Czasem przychodzi ochota na „coś” słodkiego. Ciasta, babeczki, bułeczki, trochę za ciężkie na taki wiosenny, lekki, piękny dzień, dlatego będą ciasteczka, w wersji zdrowej, aby nie czuć wyrzutów sumienia przy jedzeniu.

Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka owsiane powstały z inspiracji i przeróbki przepisu na ciasteczka owsiane z świetnej książki, o której już wspominałam i polecałam – „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy” Julity Bator.

To porcja naprawdę dobrych pomysłów i przykładów na zdrowsze jedzenie. Dlaczego ciasteczka owsiane? Bo uwielbiam płatki owsiane, w każdej ilości, podobnie bakalie, oczywiście takie bez konserwantów – zwłaszcza dwutlenku siarki, który w nadmiarze powoduje bóle brzucha i głowy.

Składniki (około 16 sztuk ciasteczek):

  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki żurawiny
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • pół szklanki daktyli
  • 80 g masła
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżki cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (alternatywnie może być łyżeczka cukru waniliowego)

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i blendujemy na gładką masę. Orzechy i ziarna słonecznika delikatnie siekamy i wrzucamy na suchą patelnię. Chwilę prażymy. Masło rozpuszczamy. Bierzemy miskę i wsypujemy do niej kolejno wszystkie suche składniki (także przyprawy) i dokładnie mieszamy, a następnie masło i zmiksowane daktyle oraz miód i ekstrakt z wanilii.

Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami

Wszystko mieszamy. Masę wykładamy na wyłożoną papierem formę, u mnie keksówka 11×27 cm i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (górne plus dolne grzanie). Po wystudzeniu kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *