Czasem przychodzi ochota na „coś” słodkiego. Ciasta, babeczki, bułeczki, trochę za ciężkie na taki wiosenny, lekki, piękny dzień, dlatego będą ciasteczka, w wersji zdrowej, aby nie czuć wyrzutów sumienia przy jedzeniu.

Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka owsiane powstały z inspiracji i przeróbki przepisu na ciasteczka owsiane z świetnej książki, o której już wspominałam i polecałam – „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy” Julity Bator.

To porcja naprawdę dobrych pomysłów i przykładów na zdrowsze jedzenie. Dlaczego ciasteczka owsiane? Bo uwielbiam płatki owsiane, w każdej ilości, podobnie bakalie, oczywiście takie bez konserwantów – zwłaszcza dwutlenku siarki, który w nadmiarze powoduje bóle brzucha i głowy.

Składniki (około 16 sztuk ciasteczek):

  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki żurawiny
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • pół szklanki daktyli
  • 80 g masła
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżki cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (alternatywnie może być łyżeczka cukru waniliowego)

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i blendujemy na gładką masę. Orzechy i ziarna słonecznika delikatnie siekamy i wrzucamy na suchą patelnię. Chwilę prażymy. Masło rozpuszczamy. Bierzemy miskę i wsypujemy do niej kolejno wszystkie suche składniki (także przyprawy) i dokładnie mieszamy, a następnie masło i zmiksowane daktyle oraz miód i ekstrakt z wanilii.

Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami

Wszystko mieszamy. Masę wykładamy na wyłożoną papierem formę, u mnie keksówka 11×27 cm i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (górne plus dolne grzanie). Po wystudzeniu kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *