Tym ciasteczkom nie można się oprzeć. Ciasteczka wegańskie bezglutenowe same proszą się o schrupanie. Proste w przygotowaniu i dla każdego łasucha.

Ciasteczka nie zawierają mąki z glutenem, ani mleka krowiego czy jajek, dlatego świetnie nadadzą się dla alergików. Są bardzo pożywne i sycące. Z łatwością też naładują szybko baterie po treningu.

Ciasteczka wegańskie bezglutenowe

Składniki (na około 15 sztuk):

  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 2 morele suszone pokrojone w paski
  • Garść orzechów włoskich posiekanych na drobno
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g oleju kokosowego lub z pestek winogron
  • 2 łyżki miodu
  • Odrobina ziaren prawdziwej wanilii lub 1 łyżeczka cukru z wanilią

Ciasteczka wegańskie bezglutenowe

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie oraz termoobieg). W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki. W małym garnku podgrzewamy olej z miodem i mieszamy. Gdy ostygnie przelewamy do suchych składników i mieszamy. W razie gdyby masa była za sucha, można dodać odrobinę wody. Z masy lepimy kulki, które rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-15 minut i pozostawiamy do wystudzenia. Wraz z tym, jak stygną, stają się chrupkie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *