Pora na szybkie ciasteczka do pochrupania. Zdrowo i smacznie, a przy tym nie trzeba się za bardzo napracować. Ciasteczka z musli to pomysł na dzisiejszy deser.
Składniki (około 30 ciasteczek):
• 2 szklanki musli (najlepiej domowej produkcji bez sztucznych dodatków)
• 2 szklanki mąki orkiszowej
• 1 szklanka wiórków kokosowych oraz 1 łyżka sezamu
• pół szklanki cukru trzcinowego
• 1 jajko
• 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
• ½ łyżeczki sody
• 150 g masła
Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrem trzcinowym i waniliowym, dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą, wsypujemy do masy, dorzucamy wiórki i płatki i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy ciasteczka, na przykład w kształcie serca i wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie i termoobieg) przez około 20 minut. Smacznego!