Sezon na ciasta drożdżowe z różnymi owocami trwa. Ten rodzaj ciasta kojarzy się z dzieciństwem, kiedy zapach świeżo upieczonego drożdżowca unosił się w całym domu. Proponuję zatem ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
                              Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki (na formę 24×36):

  • 35 g drożdży
  • 3 żółtka
  • pół kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego bądź ksylitolu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ½ kg mąki pszennej
  • 500 ml mleka

na kruszonkę

  • pół kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki

oraz rabarbar, który kroimy w kostkę

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
                                      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, ½ szklanki mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. W dużej misce żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy rozczyn, dosypujemy resztę mąki i zaczynamy wyrabiać. W trakcie dodajemy pozostałe mleko. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto jest gotowe, gdy już nie klei się do ręki. Pozostawiamy je na około pół godziny do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
                              Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przygotowujemy kruszonkę: zimne masło ucieramy na tarce o grubych oczkach, bądź siekamy widelcem i  rozcieramy z mąką i cukrem.

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie) i pieczemy przez około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *