Wiosna nadchodzi wielkimi krokami, do sezonu truskawkowego też już coraz bliżej, a w zamrażalniku jeszcze dwie paczki mrożonych w czerwcu truskawek. Przez całą zimę wykorzystywałam je głównie do koktajli. Dziś dla odmiany szybkie ciasto na oleju z truskawkami.
Ciasto to piekłam będąc jeszcze dzieckiem. Jest proste w wykonaniu, zawsze wychodzi i okazuje się niezastąpione w razie wizyty gości, gdy chcemy zrobić szybki deser. Jego zapach kojarzy mi się miło, z ciepłem domu, zapachem lata – może przez te truskawki? Przy pieczeniu aromat unosi się w całym domu.
Składniki (na formę o wymiarach 24x29cm):
- 3 szkl. mąki
- 1 ¼ szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jaja
- ½ szklanki oleju z pestek winogron
- ½ szklanki wody
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Dowolne owoce, u mnie truskawki, ale mogą być każde inne
- Cukier puder z prawdziwą wanilią do posypania
Przygotowanie:
Jaja miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy wodę, olej, cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym zmiksowaniu ciasta wylewamy masę do formy, na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 30 minut (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Po wystygnięciu ciasto na oleju posypujemy cukrem pudrem z wanilią. Smacznego!