Gdy za oknem upał nie ma ochoty na przyrządzanie czasochłonnych potraw. Dlatego dziś propozycja na obiad to cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem plus jeszcze kilka warzyw. Smacznie, zdrowo i pożywnie, a przy tym to danie wcale nie jest wymagające zbyt dużego wysiłku.

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem

 

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • 7 pieczarek
  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ser mozzarella około 125 g
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich, bazylii i majeranku do smaku

 

image3

 

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy. Cukinie drążymy, uzyskany w ten sposób miąższ siekamy na drobno. Paprykę kroimy w cienkie paski, podobnie pieczarki. Na łyżce oleju kokosowego bądź masła podsmażamy miąższ z cukinii, następnie paprykę, pieczarki i cebulę, później dokładamy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. A na koniec do wszystkiego dorzucamy jeszcze kaszę gryczaną i bób i 3 minuty podsmażamy. Doprawiamy przyprawami do smaku i przecierem pomidorowym.

 

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem

 

 

Farsz nakładamy do wnętrza cukinii, na wierzch kładziemy plasterki pomidora i mozzarelli.

 

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem

 

 

Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie) przez około 45 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *