Gdy za oknem upał nie ma ochoty na przyrządzanie czasochłonnych potraw. Dlatego dziś propozycja na obiad to cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem plus jeszcze kilka warzyw. Smacznie, zdrowo i pożywnie, a przy tym to danie wcale nie jest wymagające zbyt dużego wysiłku.

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem

 

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • 7 pieczarek
  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ser mozzarella około 125 g
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich, bazylii i majeranku do smaku

 

image3

 

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy. Cukinie drążymy, uzyskany w ten sposób miąższ siekamy na drobno. Paprykę kroimy w cienkie paski, podobnie pieczarki. Na łyżce oleju kokosowego bądź masła podsmażamy miąższ z cukinii, następnie paprykę, pieczarki i cebulę, później dokładamy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. A na koniec do wszystkiego dorzucamy jeszcze kaszę gryczaną i bób i 3 minuty podsmażamy. Doprawiamy przyprawami do smaku i przecierem pomidorowym.

 

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem

 

 

Farsz nakładamy do wnętrza cukinii, na wierzch kładziemy plasterki pomidora i mozzarelli.

 

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem

 

 

Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie) przez około 45 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *