Curry ze schabem – kuchnia dla zapracowanych to pomysł na szybki obiad w stylu tajskim. Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny i sycący.

Kuchnia tajska, czy w ogóle azjatycka to kuchnia bogata w aromaty ziół i przypraw. Ciesząca i sycąca podniebienia wszystkich smakoszy aromatów imbiru, liści kaffiru, mleka kokosowego czy kurkumy.

Przepis na to pikantne, szybkie i banalne danie poznałam na warsztatach kuchennych z Luizą Trisno, wspaniałym chefem, która kuchnię – nie tylko zresztą azjatycką – ma w przysłowiowym „małym palcu”. Dawniej przygotowywałam różnego rodzaju curry, ale nigdy w takiej wersji:  z ziemniakami i schabem. Warto było spróbować i z pewnością ten przepis zagości u mnie jeszcze nie raz.

Curry ze schabem – kuchnia dla zapracowanych

Składniki (dla 2-4 osób):

  • około ½ kg schabu bez kości
  • 1 łyżka żółtej pasty curry (dowolnej marki, szczególnie jednak polecam taką w zasadzie bez sztucznych dodatków, którą można znaleźć w sklepach z produktami kuchni świata, na przykład Mae Ploy lub w marketach na dziale z produktami azjatyckimi) W oryginalnym przepisie z warsztatów korzystaliśmy z zielonej pasty, jednak nie było w sklepie zielonej, więc zamieniłam na żółtą. Pamiętajcie, że pastę curry po otwarciu można przechowywać jeszcze sporo czasu w lodówce.
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • Mleko kokosowe (około 0,5 – 0,7 litra)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
  • świeża natka pietruszki do posypania

Curry ze schabem – kuchnia dla zapracowanych

Przygotowanie

W woku, albo na zwykłej patelni podgrzewamy olej i dodajemy łyżkę żółtej pasty curry. Co chwilę mieszając podsmażamy aż do porządnego zarumienienia, aby wydobyć wszystkie aromaty. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę w pióra oraz schab w dość cienkie paski.

Curry ze schabem – kuchnia dla zapracowanych

Do woka wrzucamy cebulę, ząbki czosnku i podsmażamy na brązowy kolor. Następnie dorzucamy schab i co chwilę mieszając wszystko razem podsmażamy.

Curry ze schabem – kuchnia dla zapracowanych

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zawartości w woku. Chwilę podsmażamy aż do zarumienienia.

Curry ze schabem – kuchnia dla zapracowanych

 

Następnie zalewamy mlekiem kokosowym tak, aby ziemniaki i schab były przykryte. Gotujemy około 15-20 minut do miękkości ziemniaków i mięsa.

Przed podaniem doprawiamy solą i posypujemy świeżą natką pietruszki posiekaną na drobno. Curry ze schabem – kuchnia dla zapracowanych gotowe. Ja dodatkowo podałam ryż ugotowany z trawą cytrynową, czosnkiem, liśćmi kafiru. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *