Cynamon to idealna przyprawa dla osób walczących z nadwagą, cellulitem, trądzikiem czy chorobach przeziębieniowych. W czym jeszcze wspomoże nas cynamon?

Pomoże zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu we krwi, a kobietom złagodzi objawy PMS, które mają ochotę na „coś” słodkiego ze względu na sporą zawartość chromu. To także dobre źródło żelaza, magnezu, wapnia i błonnika

Cynamon

Jednak pierwszą charakterystyczną cechą tej przyprawy wyróżniającą ją spośród innych jest jej zapach, za który odpowiada cynamal, który ma bardzo mocne właściwości antynowotworowe – dzięki temu pomaga w walce z rakiem jelita grubego, przeciwgrzybicze, antypasożytnicze. w swojej budowie zawiera także epikatechinę. Ten flawonoid z kolei ma właściwości silnie przeciwutleniające (przeciwstarzeniowe), a co ciekawe w wyniku badań potwierdzono, że epikatechina regularnie dostarczana do organizmu może pomóc ograniczyć skutki chorób układu krążenia jak udar mózgu. Przyczynia się także do poprawy pamięci i obniża ciśnienie krwi.

Obie substancje pomagają zapobiegać chorobie Alzheimera i Parkinsona. W  zapobieganiu drugiej z wymienionych chorób okazuje się pożyteczny także benzoesan sodu, którego w cynamonie sporo.

Cynamon

Inną pożyteczną cechą jest to, że przyspiesza spalanie tłuszczu i przyspiesza przemianę materii, gdyż wspomaga proces trawienia i pracę nerek.  Poza tym wspomaga walkę z cukrzycą a także okazuje się niezastąpiony przy wzdęciach.

Ma właściwości antybakteryjne, dlatego przyda się w walce z przeziębieniem lub z trądzikiem. Wystarczy zmieszać cynamon z wodą tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i taką maskę nałożyć na twarz na kilkanaście minut.

Cynamon

Teraz wady cynamonu. Jest jeden minus tej przyprawy, a konkretnie składnik o nazwie kumaryna, który jest w niej zawarty. Posądzany jest o toksyczne działanie na wątrobę; oczywiście używany w nadmiarze. Sama kumaryna pozytywnie wpływa na bezsenność, wspomaga walkę z zaparciami czy kolkami, jednak są osoby, u których wpływ kumaryny na wątrobę jest niestety szkodliwy. Dochodzi wtedy do reakcji alergicznej. Dlatego dla bezpieczeństwa należy kupować cynamon  z Cejlonu a nie ten powszechnie dostępny, tańszy, który jest niestety chiński a jego odmiana to kasja. Oba cynamony są do siebie bardzo podobne, jednak ten z Cejlonu  ma dużo mniej kumaryny od chińskiego. Poza tym różnią się smakiem i wyglądem, gdyż kasja jest dużo ciemniejszy i ma bardziej piekący smak, cejloński z kolei ma barwę jasnobrązową i jest słodkawo-korzenny w smaku. Cejloński jest dużo bardziej bezpieczny.

Bezdyskusyjnie nie powinny go spożywać osoby mające problemy z wrzodami żołądka czy chorobami wątroby. Może podrażniać śluzówkę żołądka. Wszyscy powinniśmy jednak zachować umiar jeśli chodzi o spożywanie go na co dzień, zwłaszcza dzieci i osoby starsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *