Czerwone curry z dynią i soczewicą to propozycja na danie w stylu kuchni tajskiej. Aromatyczne, smaczne i proste w przygotowaniu a przy tym bardzo sycące.

Danie dla wszystkich kochających kuchnię tajską, pełną różnorodnych smaków, dla bezglutenowców, wegan i alergików na produkty mleczne z mleka krowiego. Nadaje się jako danie na ciepło lub zimno. Można podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub tak jak u mnie makaronem z marchewki. Idealne na jesień, rozgrzewające i pachnące cytrusami. Przygotowanie zajmuje w sumie pół godziny, a przy tym nie jest skomplikowane.

Czerwone curry z dynią i soczewicą

Składniki (na 4 porcje):

  • Pół dyni dowolnego rodzaju (mała dynia)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 6 małych pieczarek
  • Około 6 cm białej części pora
  • Pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 400 ml mleka kokosowego 5-7%
  • 70 g czarnej soczewicy
  • Szczypta cukru
  • mały kawałek imbiru startego na tarce
  • Liście kaffiru (6 sztuk)
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry House of Asia (w wersji bardzo ostrej 2 łyżeczki)
  • Szczypta soli do smaku wedle uznania

Czerwone curry z dynią i soczewicą

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania czarnej soczewicy. Soczewicę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy w stosunku 2:1, a więc 140 g wody na 70 g czarnej soczewicy i gotujemy do miękkości, przez około pół godziny w lekko osolonej wodzie.

Czerwone curry z dynią i soczewicą

W tym czasie w woku podgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie dynię obraną, umytą i pokrojoną w kostkę. Podsmażamy cały czas mieszając, po kilku minutach dodajemy łyżeczkę sosu rybnego oraz łyżeczkę sosu sojowego. Podsmażamy przez 4 minuty.

Czerwone curry z dynią i soczewicą

Obieramy i kroimy pieczarki w talarki, paprykę czerwoną w paski, a pora siekamy na drobno – dodajemy wszystko do zawartości woka. Dalej podsmażamy. Na koniec dolewamy wodę i przez około 7 minut gotujemy na wolnym ogniu. Po tym czasie dorzucamy ugotowaną soczewicę.

Czerwone curry

Łyżeczkę pasty curry mieszamy z mleczkiem kokosowym i liśćmi kaffiru, zawartość wlewamy do warzyw i soczewicy w woku. Dodajemy cukier i imbir. Chwilę gotujemy do zgęstnienia sosu.

Czerwone curry z dynią i soczewicą

Doprawiamy w razie potrzeby solą. Podajemy z listkami świeżej mięty oraz makaronem ryżowym lub ryżem. U mnie wersja z makaronem z marchewki. Czerwone curry z dynią i soczewicą gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *