Domowa granola sprawdzi się na śniadanie, z dodatkiem mleka kokosowego, czy z jogurtem lub po prostu jako przekąska do pochrupania. Łatwa w przygotowaniu i co najważniejsze – zdrowa.

Granola własnej produkcji jest bardziej zdrowa od tej ze sklepu, bo sami wiemy, co do niej „wrzuciliśmy”, nie zawiera więc sztucznych dodatków, nie jest nigdy za słodka, a przy tym smakuje wyśmienicie. To porcja energii na pierwsze lub drugie śniadanie. Poza tym jej przygotowanie to przysłowiowa „bułka z masłem”.

Domowa granola

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • Pół szklanki orzechów laskowych – posiekane na drobno
  • Pół szklanki orzechów włoskich – posiekane na drobno
  • Pół szklanki wiórków kokosowych
  • Pół szklanki rodzynek
  • Pół szklanki ziaren sezamu
  • Pół szklanki pestek z dyni
  • Kilka sztuk suszonych moreli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • Pół szklanki soku z pomarańczy

Domowa granola

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie i termoobieg). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Sypkie składniki mieszamy w misce (oprócz rodzynek i moreli).

Domowa granola

Sok z pomarańczy lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód. Wlewamy do suchych składników i mieszamy. Zawartość miski rozsypujemy na blachę i równo rozkładamy.

Domowa granola

Pieczemy około 10-12 minut, następnie mieszamy i kolejne 10-12 minut. Po wystudzeniu dodajemy rodzynki i morele pokrojone na mniejsze kawałki.

Domowa granola

Po wystudzeniu przekładamy do słoika, w którym przechowujemy gotową domową granolę. Zapewniam jednak, że domowa granola długo w tym słoiku nie wytrzyma. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *