Drożdżówki z rabarbarem – domowe, jako że rabarbar pojawił się już na straganach. Nie gości na naszych stołach za często, bo jego kwaśny smak  ma tylu zwolenników co przeciwników, a szkoda, bo ma mnóstwo zalet.

Drożdżówki z rabarbarem - domowe

Kojarzący się z dzieciństwem, domowym kompotem i latem rabarbar to źródło wielu cennych składników, którymi warto wesprzeć organizm w sezonie letnim. Ma silne właściwości oczyszczające, bo dobrze wpływa na pracę jelit, wspomaga przemianę materii. Poza tym jest niskokaloryczny, co akurat jest dość pożyteczne, bo niestety rabarbar aby był dla większości zjadliwy potrzebuje cukru i raczej bez niego się nie obejdzie,a to wpływa na zwiększenie kalorii w daniu z rabarbarem. Co jeszcze?

Zawiera sporo witaminy C, karotenu, przeciwutleniaczy ważnych w profilaktyce starzenia się oraz nowotworów. Poza tym zawiera wapń, magnez, potas, sód, żelazo. Uwaga! To, co ciekawe, pod wpływem temperatury łodygi rabarbaru nabierają właściwości antynowotworowych!

Drożdżówki z rabarbarem - domowe

Jest jeden minus tego warzywa, zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który wpływa negatywnie na nasze kości, zęby, bo wypłukuje z nich wapń. Powinny go bezwzględnie unikać osoby chorujące na nerki (kamienie nerkowe), gdyż przyczynia się do ich powstawania.

Składniki (na 6-9 sztuk, w zależności od wielkości drożdżówek):

  • 17 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka (białek nie pozbywamy się, będą potrzebne)
  • ¼ kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego bądź ksylitolu
  • Cukier z prawdziwą wanilią – 1 łyżeczka
  • 250 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 250 ml mleka roślinnego lub krowiego

A na kruszonkę

  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Pół szklanki mąki

oraz pęczek rabarbaru

Drożdżówki z rabarbarem - domowe

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru trzcinowego, 2 łyżkami mąki i ciepłym (ale nie za ciepłym) mlekiem – 250 ml. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rabarbar myjemy, pozbywamy się liści, obieramy z zewnętrznej, delikatnej skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody i na wolnym ogniu gotujemy. Następnie dodajemy miód lub cukier do smaku (wedle uznania) w takiej ilości, aby złagodzić nieco kwaśny smak łodyg rabarbaru. Można też dodać cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, a w tym czasie przygotowujemy ciasto na drożdżówki z rabarbarem -domowe.

Masło rozpuszczamy w małym garnku na wolnym ogniu i zostawiamy do ostygnięcia. W dużej misce żółtka ucieramy z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, wlewamy rozczyn, dosypujemy mąkę i zaczynamy wyrabiać, można ręcznie – na początku za pomocą łyżki, ale proponuję robot z hakiem lub hakami do wyrabiania ciasta, około 5-7 minut na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto jest gotowe, gdy już nie klei się do ręki. Pozostawiamy je na około pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów, przykryte ścierką.

Drożdżówki z rabarbarem - domowe

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: zimne masło ucieramy na tarce o grubych oczkach, bądź siekamy widelcem i  rozcieramy z mąką i cukrem. Niekiedy trzeba dodać więcej cukru lub mąki aby kruszonka miała sypką formę, a nie była zbyt maślana.

Drożdżówki z rabarbarem - domowe

Gdy ciasto wyrośnie za pomocą dłoni umoczonej w pozostawionym białku od jajek odrywamy kawałki ciasta (to pomoże aby ciasto nie kleiło się do dłoni), rozpłaszczamy na dłoni, na środku za pomocą łyżeczki nakładamy powidła rabarbarowe, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Można też powidła rabarbarowe zamknąć w środku drożdżówki, robimy to tak jak z farszem w pierogach. Tak samo postępujemy z każdą drożdżówką. Następnie blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie, bez termoobiegu) i pieczemy przez około 15-20 minut. Drożdżówki z rabarbarem – domowe gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *