Dyniowa latte to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej, jest rozgrzewająca, sycąca i pobudzająca, a przy tym oryginalna w smaku. Idealna jesienią, ze sztandarowym smakiem jesieni – dynią.

Dyniowa latte

Dyniowa latte to bardzo popularny na świecie napój kawowy, przyrządzany na bazie puree z dyni lub syropu dyniowego – w wersji łatwiejszej.

Dodatek miodu, cynamonu, kurkumy, anyżu i przyprawy do piernika daje efekt niebiańskiego smaku.Świetnie nadaje się jako alternatywa dla tradycyjnego latte. Można ją zabrać w kubku termicznym do pracy i rozkoszować się smakami jesieni i ulubionej kawy. Wbrew pozorom dyniowa latte nie jest trudna i czasochłonna w przygotowaniu, tym bardziej polecam przepis do wypróbowania w zaciszu własnej kuchni.

Poza tym sezon dyniowy ruszył. U mnie nie ma dnia, aby nie było czegoś z dyni. Uwielbiam ją pod każdą postacią i okazuje się, że nadaje się do wszystkiego, z tego powodu jeszcze wiele pomarańczowych głów zawita do mojego domu tej jesieni.

Dyniowa latte

Składniki

  • Około 100 g dyni
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego (u mnie Huzar)
  • Szczypta przyprawy do piernika
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta anyżu
  • Pół szklanki zaparzonej kawy
  • Pół szklanki mleka owsianego (może być krowie)

Dyniowa latte

Przygotowanie:

Dynię (dowolny rodzaj) obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości w garnku z delikatnie osoloną wodą.

Dyniowa latte

Po odcedzeniu blendujemy z gorącym mlekiem, dodajemy przyprawy, a następnie dodajemy zaparzoną kawę, a na koniec miód. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do szklanki lub ulubionego kubka. Przed podaniem można posypać startą gorzką czekoladą i przyprawą do piernika. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *