Dyniowa latte to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej, jest rozgrzewająca, sycąca i pobudzająca, a przy tym oryginalna w smaku. Idealna jesienią, ze sztandarowym smakiem jesieni – dynią.
Dyniowa latte to bardzo popularny na świecie napój kawowy, przyrządzany na bazie puree z dyni lub syropu dyniowego – w wersji łatwiejszej.
Dodatek miodu, cynamonu, kurkumy, anyżu i przyprawy do piernika daje efekt niebiańskiego smaku.Świetnie nadaje się jako alternatywa dla tradycyjnego latte. Można ją zabrać w kubku termicznym do pracy i rozkoszować się smakami jesieni i ulubionej kawy. Wbrew pozorom dyniowa latte nie jest trudna i czasochłonna w przygotowaniu, tym bardziej polecam przepis do wypróbowania w zaciszu własnej kuchni.
Poza tym sezon dyniowy ruszył. U mnie nie ma dnia, aby nie było czegoś z dyni. Uwielbiam ją pod każdą postacią i okazuje się, że nadaje się do wszystkiego, z tego powodu jeszcze wiele pomarańczowych głów zawita do mojego domu tej jesieni.
Składniki
- Około 100 g dyni
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego (u mnie Huzar)
- Szczypta przyprawy do piernika
- Szczypta cynamonu
- Szczypta anyżu
- Pół szklanki zaparzonej kawy
- Pół szklanki mleka owsianego (może być krowie)
Przygotowanie:
Dynię (dowolny rodzaj) obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości w garnku z delikatnie osoloną wodą.
Po odcedzeniu blendujemy z gorącym mlekiem, dodajemy przyprawy, a następnie dodajemy zaparzoną kawę, a na koniec miód. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do szklanki lub ulubionego kubka. Przed podaniem można posypać startą gorzką czekoladą i przyprawą do piernika. Smacznego!