Danie polecane szczególnie wtedy, kiedy mamy mało czasu na gotowanie. Musi być szybko, smacznie i aromatycznie. Na obiad makaron farfalle z indykiem i warzywami.

Makaron farfalle z indykiem i warzywami
Makaron farfalle z indykiem i warzywami

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 250g makaronu farfalle, ale może być każdy inny wedle uznania
  • ¼ kg fileta z piersi z indyka (można nie dodawać mięsa w ogóle)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 bakłażan
  • kawałek selera
  • 7 pieczarek
  • około 5 cm białej części z pora
  • garść sezamu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • świeże liście oregano
  • parmezan
Makaron farfalle z indykiem i warzywami
Makaron farfalle z indykiem i warzywami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Na suchej patelni podprażamy ziarna sezamu. Gdy się zarumienią przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej indyka oprószonego słodką papryką około 5-7 minut.

W tym czasie w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza umieszczamy bakłażan przekrojony na pół oraz paprykę i podpiekamy przez około 15 minut. Warzywa wytworzą niesamowity aromat. Łatwiej będzie też z nich zdjąć skórkę.

Paprykę i bakłażan siekamy i dodajemy do indyka. Na drugiej patelni podsmażamy na łyżeczce masła pokrojone w plastry pieczarki (masło lepiej wydobywa aromat z grzybów) i pokrojony w prążki por. Następnie dodajemy do indyka i razem dusimy na oliwie z oliwek około 3 minuty. Na koniec ścieramy kawałek selera na tartce o grubych oczkach i kroimy na pół pomidorki koktajlowe, wszystko wrzucamy na patelnię i mieszając dusimy jeszcze 4 minuty.

W ostatnim momencie dodajemy ugotowany makaron, sól pieprz i prażony na suchej patelni sezam. Dekorujemy na talerzu listkami oregano i świeżo startym parmezanem. Pyszny makaron farfalle z indykiem i warzywami gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *