Zielone inspiracje, czyli gnocchi szpinakowe. Gnocchi to trochę takie polskie kopytka, tylko mają nieco inny kształt i troszkę inny sposób przygotowania. Gnocchi szpinakowe z masłem i parmezanem polecają się na smaczny obiad.

Gnocchi szpinakowe z masłem i parmezanem
Gnocchi szpinakowe z masłem i parmezanem

Składniki (na około 4 porcje):

  • około kilogram ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • mąka pszenna, najlepiej włoska, ale może być każda inna
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • garść szpinaku
  • parmezan
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Ugotowane w mundurkach ziemniaki nieco studzimy i obieramy ze skórki. Najlepsza jest odmiana bardziej sypkich ziemniaków, te bardziej „mokre” się nie nadają, będą wymagały od nas dodania mąki ziemniaczanej. Obrane ziemniaki przeciskamy przez maszynkę lub blendujemy.

Gnocchi szpinakowe

Szpinak chwilę gotujemy i blendujemy, a następnie dodajemy do ziemniaków. Do uzyskanej masy dodajemy białko jaja, sól, pieprz, stopniowo mąkę i wyrabiamy. Ciężko jest określić, ile mąki będzie potrzebne. Wszystko zależy jak mokre były ziemniaki, u mnie na niecały kilogram ziemniaków wyszła szklanka mąki pszennej i łyżka ziemniaczanej.

Ciasto ma mieć jednolitą i zwartą konsystencję i nie rozpadać się. Z masy formujemy wałeczki jak na kopytka i odcinamy kluseczki o szerokości 2 cm, które lekko przyciskamy widelcem dla zaznaczenia charakterystycznego wzoru. Każda kluska musi być dobrze obtoczona niewielką ilością mąki. Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

Wyjmujemy około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Gnocchi szpinakowe można podać z masłem lub oliwą z oliwek, albo sosem balsamicznym – wedle uznania i posypujemy startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *