Dziś na tapecie kasza gryczana, a konkretnie kaszotto z indykiem, cukinią i fasolką zieloną. Jako jedyna z kasz nie zakwasza organizmu, nie ma glutenu, więc polecana jest dla tych, którzy mają na niego uczulenie. Poza tym stanowi doskonałe źródło białka, witamin z grupy B oraz mikro i makroelementów, a przy tym ma bardzo dużo błonnika, co ważne dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Na zdrowie!

Kaszotto z indykiem, cukinią i fasolką zieloną
Kaszotto z indykiem, cukinią i fasolką zieloną

Składniki (porcja dla 4 osób):
• 1 szklanka kaszy gryczanej
• 1 mała cukinia
• 250 g piersi z indyka
• 250 g fasolki szparagowej
• pół pęczka świeżej natki pietruszki
• około 10 cm białej części pora
• 2 szklanki wody
• 2 łyżki masła klarowanego
• 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka mielonego kminku, pół łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku (wedle uznania)

Kaszotto z indykiem, cukinią i fasolką zieloną
Kaszotto z indykiem, cukinią i fasolką zieloną

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy al dente oddzielnie w osolonej wodzie (na 1 szklankę kaszy dwie szklanki wody). Na patelni rozgrzewamy masło, indyka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na zloty kolor. Cukinię kroimy w talarki a następnie na pół i podsmażamy chwilę z indykiem, dodajemy jeszcze por drobno posiekany. Do oddzielnego garnka wlewamy wodę, dorzucamy indyka, por i cukinię z masłem z podsmażania, dodajemy fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki. Dorzucamy wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu i gotujemy do miękkości fasolki, cukinii oraz indyka (około 10-15 minut). Na koniec do garnka wrzucamy kaszę ugotowaną al dente i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *