Kebab kojarzący się z kuchnią arabską, ale w wersji polskiej i dietetycznej. Idealny na obiad lub jako przekąska na przyjęcie. Pyszny, aromatyczny z dodatkiem sałatki, warzyw na parze, czy po prostu samodzielnie.

Kebab w formie szaszłyków z mielonego mięsa indyczego z przyprawami i ziołami, pieczony w piekarniku to świetna alternatywa dla domowych kotletów mielonych smażonych w głębokim tłuszczu.

Kebab w wersji fit

Składniki (na około 15-20 sztuk – w zależności od grubości formowanych kebabów):

  • 800 g mięsa mielonego z udźca z indyka
  • 1 czerwona cebula starta na tarce o dużych oczkach
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, mielonej; ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej; szczypta kminu rzymskiego; 1 łyżeczka mielonej kolendry; pół łyżeczki mielonego cynamonu; pół łyżeczki suszonego oregano; pół łyżeczki garam masala; sól – wedle uznania
  • Świeża natka pietruszki (garść) oraz mięta (kilkanaście listków) posiekana na drobno
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron (do posmarowania kebabów oraz papieru do pieczenia)

Plus patyczki do szaszłyków

Kebab w wersji fit

Przygotowanie:

W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz oleju. Chwilę wyrabiamy, a następnie mięsem obklejamy patyki do szaszłyków.

Kebab w wersji fit

Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Każdy patyk z mięsem smarujemy olejem, delikatnie i najlepiej za pomocą pędzelka.

Kebab w wersji fit

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Pieczemy przez około 15-20 minut. W połowie pieczenia obracamy każdy kebab na drugą stronę, aby równo się zarumieniły. Kebab w wersji fit gotowy. Podajemy z sosem jogurtowym, pastą ajvar lub sałatką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *