Keczup z cukinii to coś dla wszystkich kochających sosy. Takie domowe są najlepsze i najzdrowsze, to wiadomo, dlatego polecam przepis na keczup z cukinii, który jest przepyszny. Trochę lata zamknięte w słoiku.

Keczup z cukinii

Sezon na słoikowe szaleństwo w pełni. Dziś na tapecie keczup. Bardzo lubię tradycyjny, ale w tym roku moce przerobowe zostały przerzucone na keczup z cukinii. Kocham zamykać w słoikach cząstki pór roku i to, co one nam oferują. Przepis na keczup z cukinii jest banalny, nie wymaga wiele pracy, a smak wart jest poświęcenia chwili w kuchni.

Keczup z cukinii

Składniki (na około 7 słoików, w zależności od pojemności słoików):

  • Cukinia – 5 sztuk
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 500 ml passaty pomidorowej, można też użyć świeżych dojrzałych pomidorów, które należy zmiksować
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2/3 szklanki octu jabłkowego
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej (w wersji ostrzejszej pół łyżeczki)
  • 2 łyżki soli

Keczup z cukinii

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja starłam w maszynce z wkładką do tarcia). Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i także ścieramy na tarce lub w maszynce.

Keczup z cukinii

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy w dużym garnku, zasypujemy solą (2 płaskie łyżki), przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na parę godzin (ja zostawiłam na noc w lodówce).

Keczup z cukinii

Po tym czasie zaczynamy gotować. Po około 20 minutach dorzucamy przyprawy – goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, obie papryki. Gotujemy dalej, a po kolejnych 20 minutach dodajemy cukier oraz ocet jabłkowy. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie wyjmujemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki) i blendujemy na gładki sos.

Keczup z cukinii

Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy wrzątkiem i nalewamy do nich gorący keczup z cukinii. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *