Mój ulubiony dodatek do mięs, szczególnie kaczki, czy też do kanapek. To naprawdę przepyszna i łatwa w przygotowaniu konfitura z czerwonej cebuli. Idealna na zimę.

Dużo witaminy C, A, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, związków siarki. To także bogate źródło przeciwutleniaczy. A co najważniejsze cebula duszona czy gotowana nie traci swoich właściwości odżywczych.

Składniki (porcja na 4 małe słoiki):
- 1,5 kg czerwonej cebuli
- 50 ml oleju rzepakowego
- 100 ml octu balsamicznego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego
- Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i szadkujemy na cienkie plastry. Poleje się trochę łez, ale warto. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, co jakiś czas mieszając. Zajmie to około 20 minut.

Kiedy już zmięknie, dolewamy ocet balsamiczny, dajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, dosypujemy cukier i sól oraz pieprz wedle uznania. Dusimy jeszcze chwilę aż do skarmelizowania się cukru i cebuli i gotowe. Przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Smacznego!