Kopytka z kaszy jaglanej i szpinaku bezglutenowe to zdrowa alternatywa dla tych tradycyjnych z ziemniaków. Kasza jaglana to według mojego rankingu najlepsza z kasz. Poza tym, że posiada wiele cennych właściwości, jest też zasadotwórcza, dlatego wspaniale odkwasza organizm. Jedzmy ją więc na zdrowie. Przepis powstał przez modyfikację znalezionych w sieci przepisów na kopytka z kaszy.
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
- 1 szklanka(250 ml) kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
- Około 200 g szpinaku
- 1 jajko (można zastąpić siemieniem lnianym)
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sposób wykonania jest naprawdę prosty. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (pamiętamy aby kilkakrotnie ją przepłukać w celu uniknięcia goryczy po ugotowaniu; gotujemy w stosunku 1 szklanka kaszy/2,5 szklanki wody). Po ugotowaniu studzimy. Szpinak myjemy i dorzucamy do kaszy. Wszystko blendujemy na gładka masę. Na koniec dodajemy jajko, szczyptę soli oraz pieprzu i znów blendujemy. W razie potrzeby dodajemy 1 lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ostatni raz wszystko mieszamy. W dużym garnku gotujemy wodę.
Gdy się zagotuje zaczynamy formować małe wałeczki. Warto naszykować miseczkę z wodą dla zwilżenia dłoni, gdyż ciasto ma lepką konsystencję. Uformowane wałeczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez około 3 minuty. Podajemy z dodatkiem masła klarowanego i prażonego sezamu, z jogurtem greckim lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!