Smaczna propozycja na posiłek dla niejedzących mięsa. Wyśmienity, prosty, a jednocześnie przepis znany od lat,  bardzo szybki w przygotowaniu.

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne

Składniki (na 8 kotletów):
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• 1 duże, surowe jajko
• pół szklanki bułki tartej
• 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
• 4 duże pieczarki
• łyżka masła klarowanego plus 2 łyżki do obsmażenia
• sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta kminku
• pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne

Przygotowanie:
Cebulę kroimy na drobno, pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce masła klarowanego aż do zarumienienia. Zostawiamy do wystygnięcia. Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypior, przyprawy, bułkę tartą. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy jeszcze smak pieprzem bądź solą. Na koniec dodajemy surowe jajko i jeszcze raz mieszamy.

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne

Formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy z obu stron na patelni, na bardzo małej ilości masła klarowanego bądź oleju z pestek winogron. Chodzi o to, aby lekko je zarumienić a nie skąpać w oleju. Po obsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 min w temp 180 stopni Celsjusza. Kotlety jajeczne smakują także jako alternatywa dla mięsa w hamburgerze. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *