Kotlety porowo-ziemniaczane to kolejne z cyklu kotlety bezmięsne, które zaskakują wspaniałym smakiem i są zdrową alternatywą dla tradycyjnych, mięsnych.

Przepis na kotlety porowo-ziemniaczane nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jest szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Świetnie smakują samodzielnie lub jako dodatek do drugiego dania z sosem na przyklad pieczarkowym i surówką.

Kotlety porowo-ziemniaczane

Składniki (na 8 kotletów):

  • Około kilogram ugotowanych ziemniaków (u mnie fioletowe, zdrowsze od tradycyjnych, gdyż zawierają sporo przeciwutleniaczy, nie podwyższają poziomu cukru we krwi, mają sporo błonnika oraz potasu) – zaraz po ugotowaniu dokładnie je rozgniatamy. Można tez użyć ziemniaki z dnia poprzedniego, ale należy pamiętać, aby dobrze je rozgnieść.
  • 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
  • Pół średniej wielkości pora posiekanego na drobno
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Bułka tarta lub amarantus (do obtaczania kotletów)
  • Po 1 łyżeczce czerwonej papryki słodkiej, majeranku i oregano
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron do posmarowania blachy wyłożonej papierem do pieczenia

Kotlety porowo-ziemniaczane

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz por i podsmażamy przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy przyprawy oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na koniec dodajemy ziemniaki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Po chwili dodajemy jajko i znów dokładnie mieszamy.

Kotlety porowo-ziemniaczane

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej lub amarantusie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.

Kotlety porowo-ziemniaczane

Kotlety pieczemy przez 20 minut (po 10 minutach przewracamy je na drugą stronę). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *