Zdrowy fast food? To możliwe. Z kotletami z indyka i kaszy jaglanej. Wczoraj na obiadokolacji gościły właśnie kotlety z indyka i kaszy jaglanej w pysznej i chrupiącej bułce żytniej z pestkami dyni. Mniam!

Składniki (porcja na około 15 kotletów, kotlety można z powodzeniem zamrozić, są równie smaczne po odmrożeniu):
- około 400 g mięsa mielonego z udźca z indyka
- około pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
- 6 pieczarek
- por – biała część o długości około 6 cm
- pół średniej wielkości cukinii startej na tarce o grubych oczkach (odciskamy sok)
- 1 jajko
- przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta rozmarynu, ziół prowansalskich, curry i odrobina chilli jalapeno (bardzo mało)
- 3 łyżki bułki tartej plus szkalnka bułki tartej i 1/3 szklanki sezamu do obtoczenia kotletów
- olej z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą. Formujemy kotlety, które obtaczamy najpierw w sezamie, a następnie w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na chrupko przez około 5 minut z każdej strony. Następnie odciskamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Do zrobienia burgerów potrzebujemy oczywiście bułek, poza tym sałatę, pomidora, żółty ser, można również dodać podsmażoną cebulkę oraz obowiązkowo keczup i musztardę do smaku. Bułki należy przekroić na pół i podsmażyć na suchej patelni od strony wewnętrznej każdą z części. Następnie kolejno układamy sałatę, kotleta, cebulkę pomidora i ser (ser może być starty, a może być w plastrach). Gotowe burgery podgrzewamy przez 10 minut w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem polewamy keczupem i musztardą. Smacznego!