Zdrowy fast food? To możliwe. Z kotletami z indyka i kaszy jaglanej. Wczoraj na obiadokolacji gościły właśnie kotlety z indyka i kaszy jaglanej w pysznej i chrupiącej bułce żytniej z pestkami dyni. Mniam!

Kotlety z indyka i kaszy jaglanej – idealne do burgerów
Kotlety z indyka i kaszy jaglanej – idealne do burgerów

 

Składniki (porcja na około 15 kotletów, kotlety można  z powodzeniem zamrozić, są równie smaczne po odmrożeniu):

  • około 400 g mięsa mielonego z udźca z indyka
  • około pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 6 pieczarek
  • por – biała część o długości około 6 cm
  • pół średniej wielkości cukinii startej na tarce o grubych oczkach (odciskamy sok)
  • 1 jajko
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta rozmarynu, ziół prowansalskich, curry i odrobina chilli jalapeno (bardzo mało)
  • 3 łyżki bułki tartej plus szkalnka bułki tartej i 1/3 szklanki sezamu do obtoczenia kotletów
  • olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą. Formujemy kotlety, które obtaczamy najpierw w sezamie, a następnie w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na chrupko przez około 5 minut z każdej strony. Następnie odciskamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlety z indyka i kaszy jaglanej – idealne do burgerów
Kotlety z indyka i kaszy jaglanej – idealne do burgerów

Do zrobienia burgerów potrzebujemy oczywiście bułek, poza tym sałatę, pomidora, żółty ser, można również dodać podsmażoną cebulkę oraz obowiązkowo keczup i musztardę do smaku. Bułki należy przekroić na pół i podsmażyć na suchej patelni od strony wewnętrznej każdą z części. Następnie kolejno układamy sałatę, kotleta, cebulkę pomidora i ser (ser może być starty, a może być w plastrach). Gotowe burgery podgrzewamy przez 10 minut w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem polewamy keczupem i musztardą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *