Pyszny, rozgrzewający, sycący, lekkostrawny, szybki w wykonaniu. Nic nie trzeba więcej dodać. Dziś na obiad smaczna zupa- krem marchewkowy z dodatkiem świeżego imbiru i mleczka kokosowego.

Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem
Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, świeży koperek

Przygotowanie:

Podgrzewamy wywar warzywny lub drobiowy. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do wywaru. Podobnie robimy z ziemniakami. Gotujemy około 15 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i ścieramy na tarce. Oba składniki dodajemy do garnka.

Na koniec dolewamy mleczko kokosowe oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Blendujemy na gładką masę. Podajemy ze świeżym koperkiem. Bardzo smaczny i pożywny krem marchewkowy gotowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *