Choć już dawno po Halloween, u mnie wciąż na stole dynia. Dziś ze sklepu ze zdrowym jedzeniem wróciłam z dynią hokkaido, mała pomarańczowa głowa w sam raz na rozgrzewający krem z dyni, zwłaszcza gdy za oknem mróz.
Dynia hokkaido obok dyni piżmowej jest moją ulubioną, piękny pomarańczowy kolor – dużo karotenoidów o działaniu przeciwutleniającym, dużo witaminy A, orzechowy i nieco słodki smak. Same zalety. W sam raz na piątkowy obiad.
ZOBACZ TAKŻE: FARINATA, CZYLI CHRUPIĄCY PLACEK Z CIECIERZYCY
Składniki (dla 4 osób):
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 dynia hokkaido
- pół selera
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek pora
- 1 batat
- mały kawałek imbiru
- oliwa z oliwek
- 1-2 szklanki mleka 2 proc.
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, świeża pietruszka
Przygotowanie:
Dynię kroimy na pół i pozbawiamy ją pestek oraz włókien. Pokrojoną na pół dynię myjemy i kroimy w kostkę ( nie musimy obierać, zresztą i tak trudno się ją obiera; tę odmianę wystarczy tylko porządnie umyć).
Podobnie kroimy w kostkę pozostałe warzywa, a więc ziemniaki, marchewkę oraz seler i na patelni, na oliwie z oliwek wszystko podsmażamy. Przesmażone warzywa wrzucamy do podgrzanego bulionu i gotujemy.
Następnie na tej samej patelni podsmażamy czosnek oraz por i również dorzucamy do bulionu. Dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko około 25 minut pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy nieco startego imbiru, zabielamy mlekiem i wszystko blendujemy.
Batata obieramy, dokładnie myjemy, a następnie kroimi w cienkie plastry, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek.
Tak przygotowanego batata umieszczamy w piekarniku i podpiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Podajemy z kremem. Na koniec, dla jeszcze lepszego smaku zupę-krem można polać sosem balsamicznym. Krem z dyni z chipsami z batatów gotowy. Smacznego.