Choć już dawno po Halloween, u mnie wciąż na stole dynia. Dziś ze sklepu ze zdrowym jedzeniem wróciłam z dynią hokkaido, mała pomarańczowa głowa w sam raz na rozgrzewający krem z dyni, zwłaszcza gdy za oknem mróz.

krem z dyni
Krem z dyni z chipsami z batatów

Dynia hokkaido obok dyni piżmowej jest moją ulubioną, piękny pomarańczowy kolor – dużo karotenoidów o działaniu przeciwutleniającym, dużo witaminy A, orzechowy i nieco słodki smak. Same zalety. W sam raz na piątkowy obiad.

Składniki (dla 4 osób):

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 dynia hokkaido
  • pół selera
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • 1 batat
  • mały kawałek imbiru
  • oliwa z oliwek
  • 1-2 szklanki mleka 2 proc.
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, świeża pietruszka

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół i pozbawiamy pestek oraz włókien, kroimy w kostkę( nie musimy obierać, zresztą i tak trudno się obiera tę odmianę, należy tylko porządnie umyć). Podobnie kroimy w kostkę pozostałe warzywa i na patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy. Przesmażone warzywa wrzucamy do podgrzanego bulionu i gotujemy.

Krem z dyni z chipsami z batatów
Krem z dyni z chipsami z batatów

Na tej samej patelni podsmażamy czosnek oraz por i również dorzucamy do bulionu. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 25 minut pod przykryciem, aż do miękkich warzyw. Na koniec dodajemy nieco startego imbiru, zabielamy mlekiem i wszystko blendujemy.

Batata obieramy i kroimi w plastry, umieszczamy w piekarniku i podpiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Podajemy z kremem. Dla jeszcze lepszego smaku krem można polać sosem balsamicznym. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *