Sezon grzybowy w pełni, dlatego dziś kolejna z serii zup-kremów, czyli  krem z kurek. Bardzo smaczny, sycący, a przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu ze względu na małą liczbę składników.  Polecam!

Krem z kurek
Krem z kurek

Grzyby to nie jest jakieś szczególne bogactwo składników odżywczych, jednak czasem walory kulinarne biorą górę. W kurkach możemy znaleźć jedynie odrobinę witamin B1, C, czy E, podobnie jak i niewielką ilość cynku, jodu, wapnia i potasu. Jednak ich wyjątkowy i delikatny smak rekompensuje te braki.

Krem z kurek
Krem z kurek

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • Około 400 g świeżych kurek
  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • Szczypta soli, pieprzu i pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki śmietany 18 procent
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na patelni. Gdy się trochę zarumieni dorzucamy grzyby i podsmażamy przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie gotujemy wywar, dodajemy obrane i pokrojone na cztery części ziemniaki i marchewkę, a po kwadransie także kurki z cebulą. Wszystko gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami do smaku. Dodajemy śmietanę. Na koniec blendujemy na krem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *