Kurki są już na straganie, więc czas wykorzystać ich walory smakowe. Najpopularniejszy pomysł na te grzyby to kurki w sosie śmietanowym. Dlatego dziś moja wersja z dodatkiem polskiego cydru. Świetnie smakują z młodymi ziemniakami lub ryżem.
Składniki:
- 0,5 kg kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 150 g śmietany 12 procent
- 1 szklanka cydru
- świeży koperek do posypania
Przygotowanie:
Kurki obieramy, aby pozbyć się resztek ściółki z lasu i dokładnie myjemy. Następnie suszymy na ręczniku. Kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przez około 5 minut pokrojone kurki, następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w pióra i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę jeszcze podsmażamy i dolewamy cydr. Czekamy około minuty aby odparował alkohol i dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 10-15 minut na bardzo małym ogniu, po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego!