Kurki są już na straganie, więc czas wykorzystać ich walory smakowe. Najpopularniejszy pomysł na te grzyby to kurki w sosie śmietanowym. Dlatego dziś moja wersja z dodatkiem polskiego cydru. Świetnie smakują z młodymi ziemniakami lub ryżem.

FullSizeRender

Składniki:

  • 0,5 kg kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 150 g śmietany 12 procent
  • 1 szklanka cydru
  • świeży koperek do posypania
Kurki w sosie śmietanowym
Kurki w sosie śmietanowym

Przygotowanie:

Kurki obieramy, aby pozbyć się resztek ściółki z lasu i dokładnie myjemy. Następnie suszymy na ręczniku. Kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przez około 5 minut pokrojone kurki, następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w pióra i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę jeszcze podsmażamy i dolewamy cydr. Czekamy około minuty aby odparował alkohol i dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 10-15 minut na bardzo małym ogniu, po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *