Lody wegańskie domowe bananowo-kawowe, czyli opcja dla tych, którzy kochają lody, ale lubią mieć kontrolę nad kaloriami. Łatwe w przygotowaniu, smaczne i idealne na upały.

Lody wegańskie, domowe bananowo-kawowe

W upalne dni najlepiej ochłodzą lody, idealnie jeśli są to lody domowej roboty, bo takie nie są tuczące, nie mają sztucznych dodatków, a przy tym są łatwe w przygotowaniu. Wystarczy mieć blender o dużej mocy, zamrażarkę i chęć poświęcenia 5 minut.

 

Lody wegańskie, domowe bananowo-kawowe

Składniki (na 2 porcje domowych lodów):

  • 2 banany, dojrzałe, ale bez ciemnych plam
  • pojedyncze espresso (w wersji dla dzieci można zaparzyć kawę zbożową)
  • szczypta soli – bardzo mała
  • Opcjonalnie świeże, ulubione owoce sezonowe, orzechy lub migdały podprażone na suchej patelni, odrobina syropu klonowego

Przygotowanie:

Banany kroimy w plastry o grubości 1 centymetra. Układamy je w pojemniku bądź na papierze do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wsadzamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Po tym czasie umieszczamy w misce lub blenderze kielichowym, dodajemy kawę i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 1,5-2 minuty. Lody wegańskie, domowe bananowo-kawowe gotowe!

Lody wegańskie, domowe bananowo-kawowe

Konsystencja jest trochę bardziej rzadka niż tradycyjnych, ale walory smakowe o niebo lepsze. W wersji wzbogaconej podajemy je ze świeżymi, ulubionymi owocami. Z dodatkiem orzechów delikatnie podprażonych na suchej patelni czy syropu klonowego, ale nie za dużo, bo lody są same w sobie słodkie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *