Polacy wciąż jedzą za mało ryb. Statystycznie dorosły człowiek powinien jeść ryby 3 razy tygodniu po około 150 g, tymczasem jemy, jeśli w ogóle, to tylko raz w tygodniu. A to samo zdrowie. Dlatego dziś na obiad łosoś duszony z warzywnym spaghetti w sosie śmietanowo-winnym.

Łosoś duszony z warzywnym spaghetti w sosie śmietanowo-winnym
Łosoś duszony z warzywnym spaghetti w sosie śmietanowo-winnym

Składniki (porcja dla 4 osób):
• 500 g świeżego łososia
• 2 duże marchewki
• 1 mały seler
• 1 pietruszka
• 1 mała cukinia
• około 10 cm białej części pora
• 4 ziemniaki
• 200 ml białego wytrawnego wina
• 400 ml wody
• 200 ml śmietany 12%
• świeża natka pietruszki
• 1 łyżka masła
• 2 ziela angielskie, szczypta tymianku i estragonu, pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
• sól, pieprz
• cytryna
Przygotowanie:

Łososia nacieramy solą, skrapiamy cytryną i zostawiamy na 15 minut lodówce. Jeśli łosoś ma skórę należy się jej pozbyć, dzielimy rybę na 4 porcje. W międzyczasie cukinię, marchewki, seler i pietruszkę obieramy za pomocą obieraczki Julienne, aby uzyskać warzywne spaghetti lub jeśli nie mamy Julienne, warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por siekamy, a ziemniaki obieramy i kroimy jak na frytki. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie por, chwilę podsmażamy, następnie cukinię, ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler, dalej podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy białe wino i po chwili, gdy odparuje alkohol, dolewamy wodę, dorzucamy przyprawy, oprócz soli i pieprzu.
Całość dusimy pod przykryciem aż warzywna zmiękną. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dorzucamy na około 8 minut porcje łososia i dusimy pod przykryciem. Po tym czasie łosoś jest już gotowy do jedzenia. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *