Polacy wciąż jedzą za mało ryb. Statystycznie dorosły człowiek powinien jeść ryby 3 razy tygodniu po około 150 g, tymczasem jemy, jeśli w ogóle, to tylko raz w tygodniu. A to samo zdrowie. Dlatego dziś na obiad łosoś duszony z warzywnym spaghetti w sosie śmietanowo-winnym.

Łosoś duszony z warzywnym spaghetti w sosie śmietanowo-winnym
Łosoś duszony z warzywnym spaghetti w sosie śmietanowo-winnym

Składniki (porcja dla 4 osób):
• 500 g świeżego łososia
• 2 duże marchewki
• 1 mały seler
• 1 pietruszka
• 1 mała cukinia
• około 10 cm białej części pora
• 4 ziemniaki
• 200 ml białego wytrawnego wina
• 400 ml wody
• 200 ml śmietany 12%
• świeża natka pietruszki
• 1 łyżka masła
• 2 ziela angielskie, szczypta tymianku i estragonu, pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
• sól, pieprz
• cytryna
Przygotowanie:

Łososia nacieramy solą, skrapiamy cytryną i zostawiamy na 15 minut lodówce. Jeśli łosoś ma skórę należy się jej pozbyć, dzielimy rybę na 4 porcje. W międzyczasie cukinię, marchewki, seler i pietruszkę obieramy za pomocą obieraczki Julienne, aby uzyskać warzywne spaghetti lub jeśli nie mamy Julienne, warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por siekamy, a ziemniaki obieramy i kroimy jak na frytki. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie por, chwilę podsmażamy, następnie cukinię, ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler, dalej podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy białe wino i po chwili, gdy odparuje alkohol, dolewamy wodę, dorzucamy przyprawy, oprócz soli i pieprzu.
Całość dusimy pod przykryciem aż warzywna zmiękną. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dorzucamy na około 8 minut porcje łososia i dusimy pod przykryciem. Po tym czasie łosoś jest już gotowy do jedzenia. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *