Potrawa pyszna, sycąca i w 15 minut do przygotowania. Do tego z moimi ukochanymi szparagami. Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami to propozycja na szybki obiad latem.

Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami
Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • 125 g makaronu gryczanego
  • 4 pieczarki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół kostki fety
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej, białego pieprzu do smaku, ewentualnie odrobina soli
  • świeży szczypiorek
Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami
Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Szparagi obieramy (pozbywamy się twardej części) i gotujemy chwilę w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy pomidory koktajlowe (kroimy je na połówki), cały czas mieszając podsmażamy. Pod koniec dodajmy odcedzone z wody szparagi i jeszcze chwilę podsmażamy. Dorzucamy ugotowany i odcedzony makaron, doprawiamy pieprzem oraz gałką i posypujemy fetą pokrojoną w kostkę. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy aż do połączenia wszystkich składników. Na koniec posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *