Potrawa pyszna, sycąca i w 15 minut do przygotowania. Do tego z moimi ukochanymi szparagami. Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami to propozycja na szybki obiad latem.

Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami
Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • 125 g makaronu gryczanego
  • 4 pieczarki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół kostki fety
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej, białego pieprzu do smaku, ewentualnie odrobina soli
  • świeży szczypiorek
Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami
Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Szparagi obieramy (pozbywamy się twardej części) i gotujemy chwilę w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy pomidory koktajlowe (kroimy je na połówki), cały czas mieszając podsmażamy. Pod koniec dodajmy odcedzone z wody szparagi i jeszcze chwilę podsmażamy. Dorzucamy ugotowany i odcedzony makaron, doprawiamy pieprzem oraz gałką i posypujemy fetą pokrojoną w kostkę. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy aż do połączenia wszystkich składników. Na koniec posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *