Po pierwsze – szybko. Po drugie – zdrowo. Po trzecie – smacznie. Makaron gryczany z pesto  z suszonych pomidorów to świetny pomysł na pyszny obiad.

Makaron gryczany z pesto z suszonych pomidorów
                          Makaron gryczany z pesto z suszonych pomidorów

Makaron gryczany to dobre źródło witamin z grupy B, cynku , miedzi, magnezu, poza tym mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej ponieważ gryka nie zawiera glutenu. Z kolei suszone pomidory to zwiększona ilość likopenu, tak ważnego w profilaktyce antyrakowej przeciwutleniacza. Dodatkowo pomagają obniżyć ciśnienie krwi, dzięki temu że znajdują się w zalewie z oliwy oliwek, świetnie wchłaniają się witaminy A, D, E i K. Wzmacniają serce i cały układ krwionośny a także wspaniale wpływają na piękny wygląd naszej skóry.

Makaron gryczany z pesto z suszonych pomidorów
                      Makaron gryczany z pesto z suszonych pomidorów

Składniki (2 porcje):

    • 150 g makaronu gryczanego
    • ½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek
    • 3 łyżki orzechów pinii, mogą być także włoskie, jeśli nie ma pinii
    • ¼ szklanki oliwy z oliwek
    • ząbek czosnku
    • 1/3 szklanki startego parmezanu
    • szczypta płatków chilli jalapeno
    • pół szklanki przecieru z pomidorów bądź zmiksowanych pomidorów z puszki
    • świeża natka pietruszki

 

Makaron gryczany z pesto z suszonych pomidorów
                     Makaron gryczany z pesto z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al  dente. Odcedzamy i zostawiamy w garnku, w którym się gotował. Składniki wszystkie oprócz przecieru miksujemy blenderem bądź w malakserze. Dorzucamy do makaronu. Na koniec dodajemy przecier i wszystko dokładnie mieszamy chwilę podgrzewając. Przed podaniem posypujemy pietruszką i świeżo startym parmezanem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *