Danie niezbyt wymagające. 25 minut, tyle wystarczy aby przygotować makaron Mie z kiełkami, pieczarkami i cukinią. A przy tym dietetyczne i pożywne. Na zdrowie!

Makaron Mie z kiełkami, pieczarkami i cukinią
Makaron Mie z kiełkami, pieczarkami i cukinią

Składniki (porcja dla 2 osób):
• 50 g kiełków na patelnię (fasola Mung, cieciorka, soczewica zielona oraz brązowa) – dużo białka
• 120 g makaronu Mie
• 1 niewielka cukinia
• 5 pieczarek
• 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• sól, pieprz, ¼ łyżeczki curry, 4 łyżki sosu sojowego, szczypta kuminu opcjonalnie
• 4 łyżki oleju arachidowego
• 4 łyżki wody
• 2 łyżki sera ricotta

Makaron Mie z kiełkami, pieczarkami i cukinią
Makaron Mie z kiełkami, pieczarkami i cukinią

Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy i podsmażamy na nim przez około 5 minut kiełki aż do chrupkości.

Makaron Mie z kiełkami, pieczarkami i cukinią
Makaron Mie z kiełkami, pieczarkami i cukinią

W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy je na plastry, dorzucamy do kiełek; cukinię myjemy i kroimy w talarki. Dorzucamy na patelnię. Wszystko razem obsmażamy przez około 5-7 minut, co chwile mieszając. Dodajemy czosnek, curry, sos sojowy i kumin. Wszystko razem jeszcze chwilę smażymy. Następnie dorzucamy makaron i dodajemy 4 łyżki wody. Cały czas mieszając podsmażamy jeszcze 3 minuty. Na koniec solimy, dodajemy nieco pieprzu oraz rozrzucamy na całości ser. Gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *