Sezon na bób w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Dziś na obiad makaron razowy carbonara z bobem i salami. Tradycyjnie będzie szybko i bardzo smacznie.

Makaron razowy carbonara z bobem i salami
Makaron razowy carbonara z bobem i salami

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 100 g dowolnego salami pokrojonego w paski
  • 150 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu
  • 4 pieczarki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18 procent
  • 200 g makaronu razowego – u mnie sedani
  • 50 g startego parmezanu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki
Makaron razowy carbonara z bobem i salami
Makaron razowy carbonara z bobem i salami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al  dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy na łyżce masła salami pokrojone w paski, po chwili dorzucamy obrany bób i pokrojone w plastry pieczarki. W misce ubijamy żółtka, śmietanę ze sporą ilością pieprzu.

Makaron razowy carbonara z bobem i salami
Makaron razowy carbonara z bobem i salami

Do składników na patelni dodajemy makaron oraz składniki z miski. Cały czas mieszamy chwilę trzymając na lekkim ogniu. Na koniec  posypujemy parmezanem i posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *