Makaron razowy noodle z wołowiną – danie typu stir fry, czyli danie zdecydowanie na szybko i zdecydowanie na aromatycznie, a przy tym zdrowo.

Lubię azjatyckie smaki, a jeszcze bardziej lubię z nimi eksperymentować i nieco je odchudzać. To danie świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno i idealnie nadaje się do lunchboxa do pracy.

Makaron razowy noodle z wołowiną – danie typu stir fry

Jest pożywne i sycące, a przy tym zdrowe, bo zawiera razowy makaron, daje więc energii na nieco dłużej niż makaron jasny pszenny. O dodatku warzyw już nie wspominam, bo to oczywista zdrowotność. Co ważne, danie jest banalne w przygotowaniu i nie ma mowy, aby komuś nie wyszło.

Makaron razowy noodle z wołowiną – danie typu stir fry

A tak na marginesie, dla tych, którzy nie wiedzą, stir fry to technika gotowania polegająca na krótkim smażeniu potraw na mocno rozgrzanym oleju. Potrawa nie przypali się, jeśli będziemy cały czas mieszać  i podrzucać zawartość woka lub patelni. I tak właśnie należy przygotowywać tę potrawę.

Makaron razowy noodle z wołowiną – danie typu stir fry

Składniki (na 4 porcje):

  • 350 g wołowiny (najlepsza polędwica, może być też wołowina extra)
  • około 150 g makaronu razowego noodle
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 czubata łyżka startego na tarce korzenia imbiru
  • 10 cm białej części pora
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół żółtej papryki
  • 3 pieczarki
  • Szczypta mielonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Szczypta cukru
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego (polecam wersję z obniżoną zawartością soli, bo taka pojawiła się w sklepach)
  • 6 łyżek wody
  • 1 marchewka
  • Garść groszku cukrowego
  • kilka orzechów nerkowca

Makaron razowy noodle z wołowiną – danie typu stir fry

Przygotowanie:

Makaron razowy noodle z wołowiną – danie typu stir fry zaczynamy od przygotowania makaronu. Wkładamy go do wrzątku na około 5 minut (po tym czasie wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy). W tym czasie kroimy wołowinę w bardzo cienkie paski (to niezwykle istotne), takie dosłownie na 3 mm –  co ważne – kroimy w poprzek włókien. Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na tarce. Pora siekamy w talarki, a obie papryki w paski. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki Julienne ścinamy wzdłuż wstążki marchewkowe (można też pokroić w paski, jeśli nie mamy Julienne). Groszek cukrowy myjemy i w razie potrzeby odcinamy końcówki

Makaron razowy noodle z wołowiną – danie typu stir fry

Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię, wlewamy olej z pestek winogron. Wrzucamy imbir i czosnek i smażymy przez 2 minuty, następnie dodajemy wołowinę i mieszając i lekko podrzucając zawartość patelni obsmażamy przez około 6 minut. Dodajemy pora, paprykę, pieczarki i marchewkę, smażymy przez 5 minut – co chwilę mieszając i podrzucając.

Na koniec dodajemy makaron, doprawiamy ostrą papryką, kurkumą, cukrem, wlewamy sos sojowy i wodę. Cały czas mieszamy i smażymy przez 4 minuty. Dorzucamy groszek cukrowy i jeszcze 2 minuty smażymy. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej wody lub sosu sojowego do smaku. Makaron razowy noodle z wołowiną – danie typu stir fry gotowy. Przed podaniem posypujemy orzechami nerkowca posiekanymi na drobno. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *