Makarony to dania zdecydowanie na szybko, ale są pożywne i zaspokoją dobrze głód. Właściwie ugotowany, czyli nie rozgotowany makaron, to pomysł na dietetyczny posiłek. Dziś w wersji letniej z grzybami – makaron z kurkami, fasolką i serem cheddar.

 

Makaron z kurkami, fasolką i serem cheddar
Makaron z kurkami, fasolką i serem cheddar

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • duża garść świeżych kurek
  • 2 garści świeżej fasolki
  • 1 cebula
  • 150 g makaronu razowego dowolnego kształtu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki świeżo startego sera cheddar lub dowolnie wybranego twardego sera
  • pół szklanki śmietany 12 procent
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody z gotowania makaronu
Makaron z kurkami, fasolką i serem cheddar
Makaron z kurkami, fasolką i serem cheddar

Przygotowanie:

Od fasolki szparagowej odcinamy końcówki i gotujemy ją w małym garnku, w lekko osolonej wodzie na miękko. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Pamiętamy aby zostawić pół szklanki wody z gotowania makaronu. Kurki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na złoto kurki. Cebulę kroimy na drobno i dorzucamy do kurek.

Makaron z kurkami, fasolką i serem cheddar
Makaron z kurkami, fasolką i serem cheddar

Dodajmy szczyptę soli oraz pieprzu. Jeszcze chwilę smażymy. Następnie dorzucamy fasolkę i cały czas mieszając dalej smażymy. Na koniec dodajemy pół szklanki śmietany 12 procent wymieszanej z jajkiem, a po chwili zostawioną wodę i ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo startym serem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *