Dziś na obiad makaron fusilli a konkretnie fusilli lunghi bucati. Makarony w nadmiarze są niestety tuczące, ale w małych porcjach i gotowane al dente to nie taki ciężki grzech. Makaron podany z moim kochanym bakłażanem to kolejne danie w stylu obiad na szybko, czyli to, co lubię najbardziej.

Makaron fusilli z bakłażanem
Makaron fusilli z bakłażanem

Składniki (makaron z bakłażanem: porcja dla 4 osób):

  • 250 g makaronu fusilli lunghi bucati
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 4 duże pieczarki
  • marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
  • świeża natka pietruszki
  • parmezan do posypania
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Bakłażany obieramy ze skóry, kroimy na kawałki w kostkę i lekko solimy, aby pozbyć się nadmiaru wody, zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym.

Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy bakłażany. Chwilę podsmażamy, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę posiekaną na drobno. Na koniec marchewkę i pieczarki obrane i pokrojone w cienkie talarki. Smażymy około 5 minut na złoty kolor. Dolewamy przecier pomidorowy. Gdy sos jest za gęsty, tak jak u mnie, dolewamy około pół szklanki wody. Chwilę, około 10 minut prużymy na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy do smaku.

Na koniec wrzucamy ugotowany wcześniej makaron. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo startym parmezanem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *