Mnie do dyni nie trzeba w ogóle przekonywać, uwielbiam i już. Makaron z dynią i pieczarkami to propozycja na szybki i smaczny obiad, a przy tym bardzo zdrowy i dietetyczny.

Makaron z dynią i pieczarkami
Makaron z dynią i pieczarkami

Dynia to nie byle jakie warzywo. Ma w sobie pestki, które zawierają tokoferol określany jako witamina płodności, dlatego uważane są za afrodyzjak. Nie mają dużo kalorii, dlatego świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Poza tym zawiera potas potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i serca. I żelazo, co ważne w przypadku osób mających tendencję do anemii, ale także magnez istotny dla układu nerwowego i cynk, który odpowiada za piękny wygląd skóry, włosów, paznokci oraz odporność.
Składniki (porcja dla 4 osób):
• pół dyni Hokkaido
• 200 g dowolnego makaronu z pełnego ziarna
• około 10 cm pora
• pół małego selera
• 6 pieczarek
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki masła
• 1 szklanka białego wytrawnego wina
• 2 szklanki wody
• 1 łyżka śmietany 12 procent
• 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, łyżeczka curry, pół łyżeczki tymianku, gałązka rozmarynu (może być szczypta suszonego), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta cynamonu
• sól, pieprz do smaku

Makaron z dynią i pieczarkami
Makaron z dynią i pieczarkami

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Z dyni pozbywamy się pestek i włókien, kroimy w kostkę (odmiany Hokkaido nie trzeba obierać). Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Por siekamy, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach bądź za pomocą obieraczki Julienne. Na patelnię wrzucamy masło i gdy się roztopi wrzucamy por, chwilę podsmażamy aż się zarumieni, następnie pieczarki także aż do zarumienienia i dynię. Wszystko na wolnym ogniu, co chwilę mieszając podsmażamy. Po około 5 minutach dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz seler. Całość zalewamy winem. Czekamy chwilę aż odparuje alkohol, dolewamy wodę, najpierw jedną szklankę i wszystko gotujemy. Po około 5 minutach dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz soli i pieprzu. Po kolejnych 5 minutach dodajemy drugą szklankę wody i dusimy pod przykryciem aż dynia i seler zmiękną.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelnię dorzucamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *