Makaron z ryżu to dobra alternatywa dla makaronów pszennych czy z pełnego ziarna. Niskokaloryczny, lekkostrawny i zdrowy. Wariacji na jego przygotowanie jest naprawdę wiele. Mam dla Was przepis na taki makaron w najprostszej formie: z mięsem z indyka i warzywami, które zalegają w lodówce.

Makaron z ryżu brązowego z warzywami i indykiem
Makaron z ryżu brązowego z warzywami i indykiem

Składniki (dla 4 osób):

  • Makaron z ryżu brązowego Tao Tao 170 g
  • 300 g piersi z indyka
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • Pietruszka
  • 5 pieczarek
  • Kawałek pora
  • Przyprawy: sól – pół łyżeczki, szczypta pieprzu, łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, szczypta papryki ostrej, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki ziół dalmateńskich
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • Świeże oregano

warzywa

Przygotowane:

Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle przez około 5 minut, dodajemy pół pora posiekanego w krążki, marchewkę obraną i pokrojoną w kostkę, seler i pietruszkę obrane i pokrojone w cienkie paseczki. Na koniec pieczarki obrane i pokrojone w plastry.

Wszystko razem dusimy chwilę, dodajemy wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Dolewamy szklankę wody i zostawiamy aby się dusiło na delikatnym ogniu przez około 10 minut.

Makaron z ryżu brązowego z warzywami i indykiem
Makaron z ryżu brązowego z warzywami i indykiem

W międzyczasie w misce makaron zalewamy wrzątkiem, delikatnie solimy i zostawiamy na 5 minut. Do składników na patelni dodajemy 2 łyżki śmietany i w razie potrzeby, gdy zbyt dużo sosu wyparowało, dolewamy pół szklanki wody. Na koniec dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy.

W razie potrzeby delikatnie solimy i dodajemy pieprzu. Podajemy z świeżo posiekanym oregano. Szybko, zdrowo i niedrogo.Yummy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *