Świąteczny klimat w powietrzu. Nie ma jednak czasu na gotowanie, bo teraz jest czas pieczenia. Mazurek sam się nie zrobi, babka również. Dlatego dziś, jak to zazwyczaj u mnie, danie obiadowe na szybko. Makaron ze szpinakiem i pieczarkami.

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 250 g makaronu dowolnego (u mnie farfalle, uwielbiam ;))
  • 250 g pieczarek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • kawałek – około 5 cm białej części pora
  • sól, pieprz
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • ser parmezan

szpinak

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałki (kształt nie ma znaczenia). Szpinak przemywamy. Pieczarki podsmażamy na dużej patelni na 2 łyżkach masła. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany por. Po 5 minutach dorzucamy stopniowo szpinak i dusimy na wolnym ogniu.

Na koniec dodajemy jogurt i makaron. 2 minuty trzymamy na ogniu. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżo startym parmezanem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *