Świąteczny klimat w powietrzu. Nie ma jednak czasu na gotowanie, bo teraz jest czas pieczenia. Mazurek sam się nie zrobi, babka również. Dlatego dziś, jak to zazwyczaj u mnie, danie obiadowe na szybko. Makaron ze szpinakiem i pieczarkami.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 250 g makaronu dowolnego (u mnie farfalle, uwielbiam ;))
- 250 g pieczarek
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- kawałek – około 5 cm białej części pora
- sól, pieprz
- pół małego jogurtu naturalnego
- ser parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałki (kształt nie ma znaczenia). Szpinak przemywamy. Pieczarki podsmażamy na dużej patelni na 2 łyżkach masła. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany por. Po 5 minutach dorzucamy stopniowo szpinak i dusimy na wolnym ogniu.
Na koniec dodajemy jogurt i makaron. 2 minuty trzymamy na ogniu. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżo startym parmezanem. Smacznego!