Muffinki czekoladowe to doskonała propozycja na szybki i smaczny deser. Łatwe do zrobienia, niedrogie składniki, spora zawartość czekolady (nielada gratka dla wszystkich czekoladoholików) – muffinki czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Muffinki czekoladowe z powidłami śliwkowymi
Muffinki czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Składniki (na 12 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 160 g mleka
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 tabliczki czekolady dowolnej (u mnie wedlowska mleczna, ale może być biała – wtedy muffinki będą pieguskowe, albo gorzka)
  • słoik powideł własnej roboty

Przygotowanie:

Suche składniki dokładnie mieszamy, cukier ucieramy z jajkami i dodajemy mleko – mieszamy. Dolewamy roztopione wcześniej masło. Następnie mokrą masę przelewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy. Czekoladę siekamy na drobne kawałki dodajemy do masy, mieszamy dosłownie 3 obroty.

Muffinki czekoladowe z powidłami śliwkowymi
Muffinki czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Do foremek na muffinki wkładamy papilotki i po dużej łyżce nakładamy masę do każdej foremki, następnie do każdej foremki małą łyżeczką nakładamy powidła i znów po dużej łyżce masy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika (górne i dolne grzanie plus termoobieg) na 20 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu posypyjemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *