Na szare, ponure dni idealne będą muffiny kawowe z mąki kokosowej. Są mokre w środku, smaczne, a do tego zdrowe i bezglutenowe, więc dobrze sprawdzą się w przypadku osób zmagających się z alergią na ten składnik.
Składniki (na 9 sztuk):
- 3 jaja
- 60 g mąki kokosowej
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Słoik ulubionych powideł (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Miksujemy ze sobą mokre składniki, czyli jaja, miód (lub syrop), masło (lub olej kokosowy). Dodajemy kawę rozpuszczalną i mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie. Uzyskaną masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami.
Na wierzchu każdej można opcjonalnie nałożyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Pieczemy w piekarniku (opcja dolne plus górne grzanie)nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Smacznego!