Na szare, ponure dni idealne będą muffiny kawowe z mąki kokosowej. Są mokre w środku, smaczne, a do tego zdrowe i bezglutenowe, więc dobrze sprawdzą się w przypadku osób zmagających się z alergią na ten składnik.

Muffiny kawowe z mąki kokosowej
Muffiny kawowe z mąki kokosowej

Składniki (na 9 sztuk):

  • 3 jaja
  • 60 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Słoik ulubionych powideł (opcjonalnie)
Muffiny kawowe z mąki kokosowej
Muffiny kawowe z mąki kokosowej

Przygotowanie:

Miksujemy ze sobą mokre składniki, czyli jaja, miód (lub syrop), masło (lub olej kokosowy). Dodajemy kawę rozpuszczalną i mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie.  Uzyskaną masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami.

Muffiny kawowe z mąki kokosowej
Muffiny kawowe z mąki kokosowej

Na wierzchu każdej można opcjonalnie nałożyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Pieczemy w piekarniku (opcja dolne plus górne grzanie)nagrzanym do temperatury  190 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *