Na szare, ponure dni idealne będą muffiny kawowe z mąki kokosowej. Są mokre w środku, smaczne, a do tego zdrowe i bezglutenowe, więc dobrze sprawdzą się w przypadku osób zmagających się z alergią na ten składnik.

Muffiny kawowe z mąki kokosowej
Muffiny kawowe z mąki kokosowej

Składniki (na 9 sztuk):

  • 3 jaja
  • 60 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Słoik ulubionych powideł (opcjonalnie)
Muffiny kawowe z mąki kokosowej
Muffiny kawowe z mąki kokosowej

Przygotowanie:

Miksujemy ze sobą mokre składniki, czyli jaja, miód (lub syrop), masło (lub olej kokosowy). Dodajemy kawę rozpuszczalną i mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie.  Uzyskaną masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami.

Muffiny kawowe z mąki kokosowej
Muffiny kawowe z mąki kokosowej

Na wierzchu każdej można opcjonalnie nałożyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Pieczemy w piekarniku (opcja dolne plus górne grzanie)nagrzanym do temperatury  190 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *