Naleśniki żytnie, szpinakowe to łatwa i bardzo smaczna propozycja na urozmaicone danie bezmięsne. Niewątpliwie zielony kolor naleśników to dodatkowy atut tej potrawy, poza smakiem oczywiście. To coś dla wszystkich kochających szpinak.
Składniki (porcja dla 2-3osób):
Na naleśniki:
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 720
- 2 garści świeżego szpinaku
- Olej z pestek winogron do smażenia
Na farsz:
- 250 g sera białego chudego lub półtłustego
- 6 pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego
- Około 15 cm białej części pora
- Około 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- Sól, pieprz do smaku, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą (szpinak najpierw blendujemy) i smażymy nakładając kolejno łyżką porcje na rozgrzana patelnię z dodatkiem oleju. Z tej porcji powinno wyjść około 6 sztuk naleśników.
Na drugiej patelni podsmażamy na łyżce masła klarowanego pieczarki obrane i pokrojone na drobno, por posiekany na drobno i szpinak umyty i pozbawiony ogonków. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i cały czas mieszając podsmażamy. Na koniec dodajemy twaróg i jeszcze chwilę podsmażamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec farsz blendujemy. Każdy naleśnik smarujemy przygotowanym farszem, zwijamy w rulon i kroimy w formę sushi. Smacznego!