Naleśniki żytnie, szpinakowe to łatwa i bardzo smaczna propozycja na urozmaicone danie bezmięsne. Niewątpliwie zielony kolor naleśników to dodatkowy atut tej potrawy, poza smakiem oczywiście. To coś dla wszystkich kochających szpinak.

Naleśniki żytnie, szpinakowe z farszem pieczarkowym
Naleśniki żytnie, szpinakowe z farszem pieczarkowym

Składniki (porcja dla 2-3osób):

Na naleśniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 720
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • Olej z pestek winogron do smażenia

Na farsz:

  • 250 g sera białego chudego lub półtłustego
  • 6 pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Około 15 cm białej części pora
  • Około 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • Sól, pieprz do smaku, szczypta gałki muszkatołowej
Naleśniki żytnie, szpinakowe z farszem pieczarkowym
Naleśniki żytnie, szpinakowe z farszem pieczarkowym

Przygotowanie:

Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą (szpinak najpierw blendujemy) i smażymy nakładając kolejno łyżką porcje na rozgrzana patelnię z dodatkiem oleju. Z tej porcji powinno wyjść około 6 sztuk naleśników.

Naleśniki żytnie, szpinakowe z farszem pieczarkowym
Naleśniki żytnie, szpinakowe z farszem pieczarkowym

Na drugiej patelni podsmażamy na łyżce masła klarowanego pieczarki obrane i pokrojone na drobno, por posiekany na drobno i szpinak umyty i pozbawiony ogonków. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i cały czas mieszając podsmażamy. Na koniec dodajemy twaróg i jeszcze chwilę podsmażamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec farsz blendujemy. Każdy naleśnik smarujemy przygotowanym farszem, zwijamy w rulon i kroimy w formę sushi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *